Мъжете в Сливенска област с по-високи заплати от жените
Мъжете в Сливенска област с по-високи заплати от жените / Дарикнюз, Архив

 

Със 73 лева е по-висока заплатата на мъжете в Сливенска област. Средната заплата през месец март при мъжете е била 571 лева, а при жените 498 лева, сочи справка на Териториално статистическо бюро Сливен. Спрямо месец март на 2011 година, средната работна заплата е намаляла с 0.2 %.

В обществения сектор на икономиката тя е намаляла с 4.1 %, а в частния нарастнала с 2.1 % . По предварителни данни, средната работна заплата през март 2012 година на наетите по трудово и служебно правоотношение в областта е 531 лв. В сравнение с януари тази година, тя се е увеличила с 18 лв. или с 3.5 % .

С по – високи заплати през март са работещите в обществения сектор – 626 лв. В частния сектор средната работна заплата за същия месец е 489 лева. В справката се посочва още, че през месец март 38 206 души са наетите по трудово и служебно правоотношение. От тях 12.3 % са наетите на непълно работно време, а наетите на минимална работна заплата по трудово правоотношение са 13.6 %.

Наетите лица в края на първото тримесечие в сравнение с началото са намалели с 693 души.

Най-голямо намаление е регистрирано в икономическа дейност “ Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети”, където заетите са със 199 по-малко в сравнение с началото на годината, а най-голямо увеличение е отчетено в сектор “Селско, горско и рибно стопанство” – 29 души повече отколкото в началото на тримесечието.