Можете да наблюдавате слънчевото затъмнение през телескоп
Можете да наблюдавате слънчевото затъмнение през телескоп / Диана Кирякова

Любители-астрономи от Детски комплекс – Сливен, водени от астронома Диана Кирякова организират наблюдение с телескоп на слънчевото затъмнение на 20 март. Всеки, който иска да наблюдава безопасно природното явление може да направи това от 10:30 до 13:00 часа в близост до Стария бряст. На разположение ще бъдат и специални очила, с които да се наблюдава Слънцето. Освен предпазни средства, желаещите да видят природното явление трябва да се надяват и на хубаво, безоблачно време. За Сливен закриването на слънчевият диск от Луната ще започне в 10:42 часа и ще продължи до 12:58 часа, уточни за Дарик Кирякова. В 11:50 часа, когато ще бъде максималната фаза на затъмнението, половината от слънчевия диск ще бъде покрит от Луната.

Сливенският астроном предупреждава, че при наблюдение на Слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори (бинокли, зрителни тръби или телескопи), задължително се ползват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението.

Ако нямате възможност да видите слънчевото затъмнение “на живо”, ще можете да го наблюдавате онлайн. Обсерваторията Slooh Community ще излъчва в реално време гледка към слънчевото затъмнение през телескоп чрез интернет страницата си  Slooh.com. http://live.slooh.com/stadium/live/the-total-solar-eclipse-of-2015

Две са астрономическите събития в края на седмицата. Освен слънчевото  затъмнение на 20 март, астрономическата пролет настъпва на 21 март (събота) в 00:45 часа.

Можете да наблюдавате слънчевото затъмнение през телескоп
netinfo

При затъмнението Слънцето, Луната и Земята се подравняват и Луната хвърля сянка върху земната повърхност. От територията на България и по-голямата част от Европа затъмнението ще се наблюдава като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение, където затъмнението ще продължи най-дълго - 2 мин. и 47 сек. ще бъде в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви.