Морски орел е забелязан край Жребчево
Морски орел е забелязан край Жребчево / netinfo
Единични екземпляри от защитения от закона морски орел са забелязани край язовирите Жребчево и Малко Шарково, сочат резултатите от средно-зимното преброяване на водолюбивите птици тази година. То бе извършено от доброволци и служители на Зелени Балкани, Българското дружество за защита на птиците и представители на Регионалните инспекции по околна среда в страната. Те преброиха над 30000 водолюбиви птици по течението на реките Тунджа и Марица, по Черноморското крайбрежие, Поморийско езеро, язовирите Жребчево, Малко Шарково, Копринка и др. Преброяването сочи, че в България зимуват черни щъркели, а броят на гъските е драстично по-малък.

Най-голям брой птици са наблюдавани на язовир Пясъчник – 9 811 птици от 26 вида. Водач по биоразнообразие тази година е язовир Овчарица с 49 различни вида от общо 9 161 преброени птици. Край Малко Шарково са преброенни около 490 неми и 12 пойни лебеда.

И тази година безпокойството и ловният натиск спрямо птиците е твърде голям, а само по време на преброяването за установени 5 случая на бракониерство. Една убита птица от защитен вид бе открита по течението на Марица в района на „Кемера”, а 4 други постъпиха в спасителния център в Стара Загора. Въпреки усилията на ветеринарите, по-късно птиците са умрели от раните си.