Младежи изнасят класна стая сред природата
Младежи изнасят класна стая сред природата / netinfo
НПО”Сдружение Общински младежки съветСтралджа с председател Стамена Христова получи хубав коледен подарък. ДАМС утвърди проекта на младежката организация “Еко класна стая сред природата” по Националната кампания “Хубава си моя горо”, съобщиха от община Стралджа.

Идеята е младите хора да научат защо трябва да се пази българската природа и как да се прави това, как да я съхраним в най-красивия й вид, как да се държим сред природата. Желанието е участниците в проекта да добият увереността , че са полезни на обществото. Членовете на Общинския младежки съвет са решили да заложат на доброволци, които първо ще участват в обучение на принципа “Младежи обучават младежи”, а след това под ръководството на еколог ще подготвят информационни карти за растителния и животински свят в местността “ Мараш” край Стралджа. За да стигне до повече хора описанието ще се експонира на информационни табла . Оригинална е идеята в местността “Мараш” да се направи мобилна класна стая, където ученици от СОУ”П.Яворов” ще водят занятия.

Една от целите на проекта е да промоцира красотата на природата в района на Стралджа като туристическа дестинация. Изборът на местността “Мараш” не е случаен.Той е както заради съхранената природа така и поради факта, че в тази местност всяка година се провежда народния събор “Мараш пее”, включен в Националния културен календар. Според младите хора това ще даде шанс за мултиплициране на проекта и неговата устойчивост.

Стойността на проекта е 15 000 лв, като около 14 500 лв са от ДАМС , а останалите собствен остойностен принос.

В рамките на проекта е и една залесителна кампания , която е насрочена за 22 април, Световния ден на земята. Допълнителен стимул за младежите е , че проекта е подкрепен от Общината и лично от кмета Митко Андонов както и от Ваня Георгиева, областен експерт на Държавната агенция.