Митрополит Иоаникий прие представители на новото областно ръководство на БЧК
Митрополит Иоаникий прие представители на новото областно ръководство на БЧК / DarikNews.bg

Сливенският митрополит Иоаникий прие двама представители на новото областно ръководство на Българския червен кръст в Сливен - д-р Иван Федин, изпълняващ длъжността председател на областния съвет, и Моника Сярова, директор на секретариата. Срещата беше поискана от представителите на организацията, за да засвидетелстват уважението си към митрополит Иоаникий за неговата безрезервна подкрепа към дейността на червенокръстците в града в тяхната мисия да помагат на нуждаещите се и страдащите.

В разговора, състоял се в официалната приемна на Сливенската митрополия, дядо Иоаникий изрази задоволството си от досегашната съвместна работа на Областния съвет на БЧК и Митрополията, на основата на общи ценности, като изрази готовност да помага и занапред и даде архийерските си напътствия и насърчения за упорство и безкористно служене на добротворството и борбата срещу злото. Той дари на гостите си няколко от своите книги, както и други заглавия на богословска тема. Митрополит Иоаникий е дългогодишен член на Областния съвет на БЧК. В това си качество той е продължител на първозданната традиция, започната от митрополит Серафим Сливенски - първи председател на първото в България Червенокръстко дружество.

За дейността му в помощ на БЧК и като духовен пастир и морален авторитет в начинанията на областната организация, митрополит Иоаникий е удостоен с най-високото отличие на БЧК - златен медал за заслуги към Българския червен кръст.