Митничари иззеха над 1300 л ракия в Котел
Митничари иззеха над 1300 л ракия в Котел / netinfo


Четири нелегални казана за ракия, оборудвани незаконно с обемни и модерни съоръжения, засякоха митническите инспектори от Регионална митническа дирекция - Бургас при проверка на територията на община Котел през последното денонощие. От казаните са иззети 1392 л нелегален етилов алкохол.

Три от запечатаните нелегални обекти за дестилиране на алкохол се намират в с. Ябланово, четвъртият е в с. Малко село, община Котел.

416 акцизни проверки са извършени от Регионална митническа дирекция Бургас през последните месеци, от които 41 на специализирани малки обекти за дестилиране. Констатирани са 15 нарушения на акцизния закон от малки обекти за дестилиране. При всяко второ нарушение се касае за дейност на нерегистрирани и нелегално работещи казани за етилов алкохол, а също и за наличие на нелегален алкохол в търговски количества, с което не само се ощетява държавния бюджет, но се рискува и здравето на потребителите.

При една от проверките съвместно с органите на МВР, в помещения на нерегистриран казан в селскостопанска сграда до Поморие са открити 1350 л нелегален наливен алкохол, който е задържан и са взети проби за анализ. Образувано е досъдебно производство. При друга проверка на мобилна митническа група от Бургас, в казан за ракия в м.с. Черно море са открити на място големи количества неотчетена ракия и 6400 кг плодови джибри.

Общо 317 специализирани казани за ракия са регистрирани в Регионална митническа дирекция - Бургас по Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Големият им брой е показателен за коректното отношение и волята за спазване на закона на голяма част от производителите на домашна ракия, а така също и резултат от добрата информационна и разяснителна кампания на дирекцията към всички местни производители за запознаването им с изискванията на акцизния закон.

Проверките на Регионална митническа дирекция - Бургас по ЗАДС продължават.