Министерски съвет нехае за почистването на речните корита в Сливенска област
Министерски съвет нехае за почистването на речните корита в Сливенска област / netinfo

Необходимо е почистване на речните корита в рисковите участъци извън населените места от наносни материали, дървета и храсти, както и да се изградят корекции на реките в определени участъци в и извън населените места, в това число и изграждане на защитни диги. Това са част от констатациите на комисия, сформирана по заповед на областния управител, направила обследване на техническото и експлоатационното състояние на потенциално опасните водни обекти и проводимостта на речните русла в областта.

Комисията е констатирала още множество нерегламентирани сметища в коритата на реките, както в населените места, така и извън тях и препоръчва на общинските администрации, и най-вече тази в Котел, да предприемат мерки за почистването им от битови отпадъци. Тъй като извършването на тези дейности изисква значителен финансов ресурс, комисията е определила и приоритетни за решаване проблеми по общини.

„От 2005 г. пращаме писма до Министерски съвет с искане за финансиране на превантивната дейност по почистването на речните корита, но нямаме дори и отрицателен отговор” – каза областният управител Христина Чолакова.

Секретарят на областна администрация Кирил Аврамов допълни, че в резултат на работата на комисията е съставен регистър на водните обекти на територията на Сливенска област с данни за собствеността им.