Международен ден за безопасен интернет
Международен ден за безопасен интернет / МКБТХ - Сливен

По повод 10 февруари - Международен ден за безопасен интернет, Местната комисия за борба с трафика на хора в Сливен, съвместно с Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев” организира среща с ученици, на която се акцентира върху превенцията на трафика на хора и правилата за безопасно ползване на интернет.

От комисията съобщават, че учениците са били информирани за това никога да не дават идентифицираща и лична информация за себе си – домашен адрес, телефон, име и адрес на училището, както и информация за членовете на семейството; никога да не изпращат свои снимки; никога да не приемат предложения за среща с някого, когото познават единствено чрез интернет, защото доста често във виртуалното пространство някои хора се представят за други – например възрастни се представят за деца, затова не трябва да вярват на информацията, която някой дава за себе си в интернет; да не отговарят на съобщения с нецензурно, неприлично, обидно или опасно съдържание.

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието, нарушение на общочовешките етични норми и морални ценности. Той е и сред най-доходоносните престъпления, наред с трафика на наркотици и оръжие. Престъплението трафик на хора е набирането, транспортирането, укриването на хора чрез заплахи, използване на сила или друга форма на принуда, с цел експлоатацията им. Включва насилствена проституция, принудителен труд, държане в принудително подчинение, експлоатация с цел просия и джебчийство, отнемане на телесни органи и трафик на бременни жени с цел продажба на новородените им.