Международен ден на толерантността
Международен ден на толерантността / Комисията за защита от дискриминация, Сливен

С редица информационни срещи се отбелязва 16 ноември – Международния ден на толерантността в Сливен. регионалният представител на Комисията за защита от дискриминация Мариана Жекова участва в среща с родители и учители на тема „Превенция  на риска за децата в училищна възраст“ в СОУ „ Константин Константинов”.

На срещата бяха дискутирани резултатите от анкетно проучване за тормоза и насилието в училищната среда и припомнени редът и механизмите за реакция при констатиране на рискова ситуация. Жекова запозна присъстващите с функциите и правомощията на комисията, реда и условията за образуване на производство, като наблегна  на необходимостта от повече превантивна работа с децата в посока преодоляване на предразсъдъците и стереотипите, за да са те по-толерантни един към друг.

С дейността на своите институции и проблемите, за чието решение биха били полезни, запознаха присъстващите и представители на други институции - Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Местната комисия за трафик на хора, а от Превантивно-информационния център към Общинския съвет по наркотични вещества раздадоха информационни материали.

Пред ученици от VІ ОУ „Братя Миладинови“ беше прожектиран епизод 1 от обучителния пакет „Уроци по толерантност“ по проект „Училища без дискриминация“ на КЗД и Института по правата на човека – Дания, след което се проведе дискусия за словото на омразата и необходимостта от повече толерантност и взаимно уважение, за да намалеят и проявите на дискриминация.

Информационни срещи продължават и на 17 ноември, понеделник с доброволци от сдружение „Жажда за живот“ с презентация на тема „Младежта в действие срещу дискриминацията“.