Международен ден без тютюнопушене
Международен ден без тютюнопушене / Sofia Photo Agency, архив

 

Измерване със специален апарат за нивата на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин в издишан въздух от белите дробове (степен на замърсяване на белите дробове при пушачи) ще се проведе днес в Регионалната здравна инспекция в Сливен. Проявата е по повод Международния ден без тютюнопушене – 15 ноември. Въглеродният оксид, който се съдържа в цигарения дим, попадайки в организма блокира хемоглобина. В резултат на това се ограничава транспортът на кислород от белия дроб до тъканите и клетките, като най-чувствителни са клетките на централната нервна система.

Измерването ще бъде проведено от 14:00 до 16:00 в консултативния кабинет за отказ от тютюнопушене в сградата на Регионална здравна инспекция: гр.Сливен.

По повод Международния ден без тютюнопушене РЗИ – Сливен организира кампания под мотото: "Ако не аз – кой? Ако не сега – кога?" в различни населени места на областта, включваща множество инициативи -

измерване с апарат на въглероден монооксид карбоксихемоглобин в издишан въздух сред ученици от 11 и 12 клас в СОУ ”Христо Ботев” в Нова Загора; видеопокази на филмите „Невидимият” и „Пушенето забранено” в училища в област Сливен; разпространение на информационно–образователни листовки на тема: „Тютюнопушене на работното място” и „Животът обича непушачите”.