Метеорен поток Дракониди наблюдаваме на 8 октомври
Метеорен поток Дракониди наблюдаваме на 8 октомври / Диана Кирякова

С наблюдение на Слънцето и Луната през телескоп Сливен се включва в Международната седмица на космонавтиката, която се провежда от 4 до 10 октомври. „4 октомври е много важна в космонавтиката - на този ден през

1957 г. СССР изстрелва първият изкуствен спътник на Земята - "Спутник - 1", разказа за Дарик астрономът Диана Кирякова от Астрономическа обсерватория към Детски  комплекс - Сливен. Тя припомни, че през

2011 г. подобни събития са подчинени на 50-годишнината от първия полет на човек в Космоса - Юрий Гагарин, затова и Международната седмица на космонавтиката се провежда под това мото.

На 6 октомври в 12.30 ч. до Стария бряст в Сливен, всеки който желае, ще може да види Слънцето през телескоп. „Слънцето в момента има петна, някои от които по-големи от Земята и ще е интересно да се наблюдава" - обясни Диана Кирякова.

На 8 октомври от 19.30 ч. Астрономическата обсерватория в Сливен организира наблюдение на Луната и на небесни обекти. Денят е избран, тъй като 8 октомври е обявен като Международна нощ на Луната. Същата нощ в небето над Сливен ще може да се наблюдава метеорния  поток Дракониди. Учените са изчислили, че тази година преминем през по-гъст прах от остатъци от кометата и така и „падащите звезди", както ги наричаме, ще са повече. Пикът ще бъде около 23.00 ч., но небесното светлинно шоу ще може да се наблюдава и по-рано през нощта при ясно време.