Месец за профилактика на остеопорозата
Месец за профилактика на остеопорозата / DarikNews.bg, архив

С прожекция на презентации по профилактика на рискови фактори за здравословен начин на живот: хранене, тютюнопушене, двигателна активност, активно дълголетие започва информационната кампания на Регионалната здравна инспекция в Сливен във връзка с Месеца за профилактика на остеопорозата и мускулно-скелетните заболявания. Прожекцията се провежда днес от 10.00 до 13.00 ч. От 14.00 до 15.00 часа ще има беседа „Пет важни начина да се погрижим за костите си“

Всички събития се провеждат днес, 18 октомври, в РЗИ – Сливен съвместно с Асоциацията „Жени без остеопороза”.

Международната фондация по остеопороза - IOF ежегодно чрез над 200 членуващи в нея дружества от 96 страни в света отбелязва на 20 октомври - Световния ден за борба с остеопорозата. Мисията на тази глобална международна организация е поддържането на здрави кости, мускули и стави да се превърне в международен приоритет.

Темата тази година е „Здравето на костите на жените след зряла възраст“ и е посветена на сериозния риск от развитие на остеопороза при жените в периода след настъпване на менопаузата. Събития в целия свят и специално подготвени за целта информационни и методически материали ще насочат вниманието към мерките за поддържане на добро мускулно-скелетно здраве, без фрактури вследствие чупливост на костите; ще подчертаят значението на навременната осведоменост на различните поколения за здравето на костите и основната роля на жената в този процес; ще разпространят послания, насочени към вторичната превенция на фрактурите и преустановяване на цикъла от счупвания на костите вследствие на остеопороза.

Остеопорозата е коварно и тихо заболяване, което опустошава костите на жените и мъжете над 50 г. възраст, но се заражда много по-рано, при 20-30-годишните. Мотото на Световния ден „Жените със здрави кости създават жени с по-здрави кости“ подчертава значението на възпитанието в семейството и подкрепата, която жените могат да получат от своите майки, дъщери, сестри и приятели в целта поддържането на костното здраве да се превърне в постоянна грижа през различните етапи на живота.

 

разясни риска за костите при жените след зряла възраст, да се научи как може да се намали риска и какви са личните ни рискови фактори и да се предприемат навременни мерки за осигуряване на живот без остеопорозни фрактури.