Мерки за недопускане разпространението на полиомиелит
Мерки за недопускане разпространението на полиомиелит / sxc.hu, архив

Да имунизират всички свои пациенти до 15-годишна въраст, които са с непълна схема на имунизация срещу полиомиелит разпореди Регионалната здравна инспекция в Сливен на общопрактикуващите лекари. С участието на здравните медиатори и кметовете по населени места РЗИ ще издири деца до 15-годишна възраст без личен лекар, които ще бъдат насочвани към общопрактикуващи лекари за записване и имунизиране. От инспекцията съобщават, че също ще се работи за повишаване информираността на уязвимите групи от населението за клиничните симптоми, начините на предаване и на предпазване от заболяването.

Мерките се предприемат във връзка с разпространена информация от Световната здравна организация за случаи на полиомиелит в Сирийската Арабска Република при неимунизирани или непълно имунизирани деца, както и във връзка с увеличаване на бежанския поток от Сирийската Арабска република към България. .

Полиомиелитът е инфекциозно заболяване, което се характеризира с възпалителни изменения в нервната система, парализи,тежко протичане и висока смъртност. Боледуват предимно деца от 1 до 5 годишна възраст. Предпазването от полиомиелит се извършва основно чрез имунизация с противополиомиелитна ваксина в три приема - на 2-я, 3-я и 4-я месец след раждането. Реимунизация се провежда на 16 месеца и на 6 годишна възраст.

 

Последните два епидемични взрива в България са през 1991 г., при внос на заболяването от Таджикистан с 46 заболели и през 2001 г., когато заболяването бе внесено от Индия, с 3 заболели. И в двата случая са засегнати  неимунизирани и непълно имунизирани деца.