Мерки за безопасност по време на жътва
Мерки за безопасност по време на жътва / Dariknews, Архив

С настъпването на фенофаза „Восъчна зрялост" в посевите и започване на жътвата на основните есенни култури на територията на Община „Тунджа“, кметът Георги Георгием обяви мерките за противопожарна безопасност.

Забранява се паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях, от настъпването на восъчна зрялост до окончателното прибиране на реколтата и разораването на стърнищата.

В заповедта пише още да не се палят стърнища и други растителни остатъци и да не се използват открити огнеизточници в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици). Да не се извършват ремонтни дейности по линейните обекти преминаващи през житни площи, през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата.

Лицата, стопанистващи републикански, общински и частни пътища, преминаващи през и/или покрай житни посеви, да осигуряват механично отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на пътя.