Мерки срещу птичия грип в Сливенска област
Мерки срещу птичия грип в Сливенска област / netinfo

Заповед за превантивни мерки в Сливенски регион по повод констатирано огнище на инфлуенца по птиците в Република Германия издаде областният управител Христина Чолакова. Съгласно заповедта общинските епизоотични комисии на територията на областта трябва да проведат до 23 октомври заседания за предприемане на мерки за недопускане на заболяването на територията на страната.

Директорът на Регионалната ветеринарномедицинска служба в Сливен е необходимо да организира привеждането в изправност на наличната дезинфекционна техника и обезпечаване на необходимите дезинфекционни материали.

Необходим е и постоянен ветеринарно-медицински надзор на здравословното състояние на птиците в птицевъдните обекти и личните дворове в населените места, за спазване на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, както и извършване на периодични клинични прегледи и сондажни вирусологични изследвания на домашни и диви птици.

Не се допуска извършване на търговия с живи птици на нерегламентирани за това места. Директорът на Регионална дирекция по горите и председателят на Сдружение „Български ловно-рибарски съюз Сливен” трябва да организират съвместни проверки за наличие на болни или умрели диви птици, а органите на

Пътна полиция – КАТ - да засилят контрола върху моторните превозни средства, превозващи живи птици и при нарушение да уведомят директора на РВМС.