Медиците в Сливен подкрепиха протеста на лекарите в ЕС
Медиците в Сливен подкрепиха протеста на лекарите в ЕС / Дарик Сливен, Архив

И лекарите от Сливен се включиха в националния протест днес по обяд. Протестът е в знак на съпричастност с колегите им  от Европа.

Медиците от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, които не бяха на смяна за един час излязоха пред болничното заведение с искане за достатъчно средства за гарантиране на качествено здравеопазване и достойно заплащане и достойни условия на труд за всички лекари в България.

Председателят на Регионалната колегия на БЛС д-р Николай Иванов заяви  че протестът има за цел да алармира политиците да предприемат действия за постигане на адекватен достъп до здравна помощ на пационтите в цялата страна. По думите му, в по-големите центрове достъпът е неограничен, но хората, които са в малки селища и отдалечени райони, са лишени от правото на навременна медицинска помощ. Идеята е политиците да помислят кои са начините за решаване на проблемите в здравеопазването и да ги обобщят в законодателни промени, но задължително с участието на лекарското съсловие.

Лекарите от сливенската болница заявиха, че е крайно време да се спрат безумията в системата да здравеопазването, да не се отменя договорното начало и да има правилно разпределение на средствата в сектора. Те подкрепят декларацията, приета от извънредния събор на БЛС на 10 май. В нея се предупреждава, че средствата за здравеопазване в България не гарантират достъп на българските граждани до качествена медицинска помощ, а основен генератор на посочените проблеми за България е тежкият финансов дефицит. „Този дефицит, в комбинация с лошото управление на средствата, води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната. Лечебните заведения са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри”, пише в дкларацията.
Лекарите от цялата страна настояват за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, за да се гарантира сигурност в здравната система и за отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане.
В декларацията се настоява за незабавна отмяна на Постановление № 94 от 24 април тази година за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ, което според лекарите радикално променя условията за работа в лечебните заведения.

В случай, че исканията за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30 май, Българският лекарски съюз ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.