МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен получи два сертификата по международни стандарти
МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен получи два сертификата по международни стандарти / netinfo

Официално връчване на сертификатите по два международно признати стандарта – ИСО 9001 „Управление на качеството” и ИСО „Опазване на околната среда” 14 000 се състоя днес в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен. Документите бяха връчени на изпълнителния директор д-р Васислав Петров от Звездалина Янева – управител на сертифициращата фирма „Лойдс Регистър”  - България. Тя заяви, че сливенската болница е свършила сериозна работа и пожела ентусиазмът за постигане на успех да продължи и в бъдеще. „Сертификатът е първата стъпка. Трябва тази система да работи за вас, да доказвате, че този стандарт съществува, че има високо ниво и клиентите получават една по-добре организирана услуга”, каза Янева.

Д-р Петров благодари за съдействието и високата оценка, дадена за работата на екипа на болницата и увери, че развитието напред ще продължи. „С тези сертификати ставаме една от болниците, които дават заявка, че качеството в обслужването на пациентите ще е още по-добро. Наистина сме направили всичко възможно да изградим тази система, за да чувстват пациентите, че при нас нещата не са хаотични, че се случват и са поставени в строги правила. Надяваме се, че ще избегнем много грешки, които се правят при организацията, хоспитализацията и лечението на пациентите и това ще ни стимулира да продължим да работим все в тази насока. Има и следващи одити, които ще покажат дали продължаваме да се развиваме напред или имаме някакъв застой”, каза д-р Петров. Според него сливенската болница е първата в страната, която получава сертификат по стандарт ИСО „Опазване на околната среда” 14 000.

Проектът се нарича „Внедряване на система за качество и система за управление на околната среда за постигане устойчиво развитие на болницата”. Той се финансира със средства от Европейския съюз и е на стойност 159 400 лева. Дейностите включват внедряване на двата международни стандарта, доставка на специфична медицинска апаратура, която да извършва обезвреждане и обеззаразяване на отпадъци и софтуерни и хардуерни продукти за управление на качеството.