Масови проверки за продажба на пиротехника
Масови проверки за продажба на пиротехника / netinfo

Проверки на обекти за продажба и контрол на нерегламентирани пиротехнически средства в пазари, стокови тържища извършват сливенските полицаи. До момента няма констатирани случаи на нерегламентирана търговия с пиротехнически изделия. Това съобщи за Дарик инспектор Панайот Хаджирусев от Областна дирекция на МВР - Сливен. В града това са магазините за търговия с огнестрелно оръжие и боеприпаси и четири магазина за продажба на пиротехника.

Право да продават пиротехнически средства имат търговците, които са получи полицейско разрешение. Забранена е употребата на пиротехнически изделия в близост до лесно запалими материали, закрити помещения, превозни средства, в районите на здравни лечебни и училищни заведения, молитвени и социални домове. Инспектор Хуаджирусев  припомни, че употребата на пиротехническите действия не е безопасно. Затова трябва да се спазват мерките за безопасност, които производителя е изготвил за всяко едно изделие. В специализираните магазини продавач-консултантите дават инструкции за безопасната употреба на пиротехническите средства и всяко изделие се продава с такава на български език. Родители и учители трябва строго да контролират децата, за да не се забавляват със самоделни пиратки, тъй като те са изключително опасни, добави инспектор Хаджирусев.

Масовите проверки продължават. При констатиране на случаи на продажба на пиротехника без разрешение се съставят актове на виновните длъжностни лица, изземва се техниката и се налагат глоби от 500 до 2 000 лева.