Масивен златен пръстен и монети откриха археолозите край  село Крушаре
Масивен златен пръстен и монети откриха археолозите край село Крушаре / netinfo

 Масивен златен пръстен и монети откриха следобяд археолозите в знатния тракийски гроб на „Китова могила" край сливенското село Крушаре. Това съобщи за Дарик директорът на Регионален исторически музей - Сливен Георги Кюпчуков. Находките ще останат тази нощ  в земята. Утре ще продължат археологическите разкопки на  експедиция ТЕМП с ръководител Диана Димитрова, спътница на  покойния знаменит учен проф. Георги Китов. От вчера могилата се охранява от полицията.

 Припомням, че по-рано бе открит знатен тракийски гроб от Римската епоха. Над гроба на около 2,5 метра от насипа е намерен релефен мрамор на плочка с изобразена права жена, която в дясната си ръка държи два диска, боядисани с червена боя, разказа Диана Димитрова. ма и един стъклен ритон, което е рядка вещ. Много е ценен един бронзов канделабър, също рядка и скъпа вещ.

Намерени са още и много златни накити: две златни обеци, различни по тип, две златни гривни от масивна усукана тел, две златни пластини, едната е при левия крак на индивида с две женски лица, много наподобяващи лицето на жената от плочката и един златен венец, който вероятно е поставен за самото погребение, листенцата са от много тънко златно фолио.

 Всички открити вещи са собственост на Регионален исторически музей - Сливен.