Машини и водоноски от „Марица Изток” се включват в гасенето на пожара в новозагорско
Машини и водоноски от „Марица Изток” се включват в гасенето на пожара в новозагорско / Дарик Сливен, архив

Машина за прокарване на просеки от рудник 2 на „Марица Изток” и водоноски от ТЕЦ-2 са тръгнали към мястото на пожара между новозагорските села Сокол и Полско Пъдарево, съобщи за Дарик кметът на община Нова Загора Николай Грозев.  На място, освен огнеборците и техника от Нова Загора, са и пожарникари от Стара Загора, Сливен и други районни служби, които помагат в гасенето. „Пожарът е на широк фронт, а вятърът допълнително затруднява пожарникарите” - каза Грозев.

Според него, огънят е локализиран в единия край преди село Сокол, но вече е успял да премине през циментовия канал. В момента пожарникарите правят всичко възможно, за да спрат пътя му към Радево.

„Екипи на горското са на място, за да помогнат при проправянето на просеки, призоваваме гасаческите групи и ловните дружинки да помогнат в потушаване на стихията” - каза още кметът на Нова Загора.

Говорителят на Областната дирекция на МВР - Сливен Първолета Мандинска уточни, че вече всички екипи от съседните районни служби на пожарната са на място, както и повиканата техника. Заради вятъра огънят се движи в северозападна посока към село Радево.

Горят 700 декара между селата Сокол и Полско Пъдарево в община Нова Загора. Сигналът е подаден днес по обед. Огънят е обхванал 500 дка сухи треви, храсти и близо 200 дка широколистна гора.