Марин: Внимателно с даването на БГ гражданство
Марин: Внимателно с даването на БГ гражданство / netinfo

Членството на България в ЕС ще наложи още по-голямо прецизиране на процедурата за получаване на българско гражданство, това заяви в Сливен вицепрезидентът Ангел Марин, допълвайки че страната ни няма да бъде отправен пункт за масово навлизане на желаещи в европейските страни, без да са проверени.

Няма как държавните служители в България да злоупотребяват с даването на българско гражданство, по принцип злоупотребяват хора, които не са в държавните институции, каза още Марин. Всъщност злоупотребяват в страните, чиито граждани искат да станат български граждани –Македония, Молдова и др., допълни вицепрезидентът. Той заяви, че не случайно споменава Македония и Молдова, които заблуждавали своите сънародници, че може да им уредят по-бързо даване на българско гражданство и явно се облагодетелствали от това.

Каналите в България, които бяха направили опити да се създадат, бяха разкрити, каза още Марин и успокои сънародниците ни зад граница, че се прави всичко възможно да не се злоупотребява с българското гражданство.

„Досега не съм дал убежище на нито един желаещ да получи такова през целия ми мандат”. Това заяви вицепрезидентът Ангел Марин пред журналисти в Сливен днес. Според него основната причина за това е, че нито един от желаещите да получат убежище в нашата страна не е отговарял на необходимите изисквания. Всички, с много редки изключения, са нарушили законите на България, когато са влизали или когато пребивават в България.

Аз работя за това България да има авторитет на сериозна държава, в която някой дошъл от някъде си, не може да разиграва държавните институции, да злоупотребява като ги заблуждава и да ни дискредитира пред другите страни, каза още вицепрезидентът Марин.

В момента годишно между 10 и 15 хиляди души получават българско гражданство, каза още вицепрезидентът Марин. Най-много били желаещите от Македония, Молдова, Украйна и Русия.