Майски празници в Стралджа
Майски празници в Стралджа / Общински пресцентър Стралджа

 

Месец май, по традиция, община Стралджа посвещава на празници на българщината. Съборът на народното творчество „Мараш пее” събира колективи от няколко области, които пристигат тук, за да се заредят с българщина. За първи път тази година съборът се проведе не в местността „Мараша”, а в Стралджа, на откритата сцена на площада.

На 18 май Историческия музей в Стралджа се присъедини към инициативата Европейска нощ на музеите. Посетителите можеха давидят специално подготвения кът на голямата Вълкана Стоянова. В музея са изложени подарените на Стралджа от нейния ученик Стоян Варналиев медали и други отличия, както и сценичната рокля на певицата.

От общинския пресцентър в Стралджа съобщават, че днес, 24 май в село Люлин предстои откриването на паметник на Вълкана Стоянова. Това е жест на  признателните люлинци и жители на общината  към  Вълкана,  това е повод да се обърне внимание на младите към  таланта  й, към приноса  й за поддържане и развитие на богатия местен фолклор.

Също на 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, от 10.00 ч. на откритата сцена на площада в Стралджа кмета на общината Митко Андонов ще приветства представителите на просветата и културата с празника, ще последва един богат концерт с участието на децата от училищата и съставите на читалището.

На 25 май градът ще изпрати випуск 2013 на СОУ ”П.Яворов” на своя абитуриентски бал.

На 31 май  по повод Деня на детето в Стралджа предстои празникът на най-малките жители на общината.