Маестро Методий Григоров – академик
Маестро Методий Григоров – академик / личен архив

На общо събрание на Българската академия на науките и изкуствата, по предложение на Съюза на българските композитори, диригентът на смесения хор „Добри Чинтулов” при читалище “Зора” - Сливен Методий Григоров бе избран за академик. Взети са под внимание големите му заслуги в областта на музиката. На прегледите "Нова българска музика", които се провеждат ежегодно в столицата, в продължение на 20 години Григоров е осъществил премиери на 200 български детски хорови песни, като същите са записани в Българското национално радио. От хоровете, които дирижира, под негово ръководство са израснали немалко професионални музиканти.

Григоров е публикувал над 250 музикално-теоретични статии в нашия и чуждия печат, издал е и няколко музикално-теоретични труда, както и три сборника с хорови песни. Създал е първите музикални паралелки в България и е първият, който работи за въвеждането на български език в православното ни богослужение, като е издал 12 църковно-певчески сборника с църковни песнопения на съвременен български език. Поради това е удостоен от Св. Синод със званието протопсалт (пръв певец).

Носител е на орден "Кирил и  Методий" - I степен, на почетна грамота от Министерството на културата „за принос в развитието и популяризирането на българската култура”. Носител е още на голямата награда за литература и изкуство “Добри Чинтулов”.

Григоров е почетен гражданин на град Сливен и носител на знака на град Попово.