Луната се доближи максимално до Земята днес
Луната се доближи максимално до Земята днес / БГНЕС, архив

Астрономическото явление „суперлуние” настъпи днес около 14.30 ч., съобщиха от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН. Явлението е комбинация от две астрономически събития, които настъпиха почти едновременно - преминаването на Луната през перигея на нейната орбита, при което тя се доближи на минимално разстояние от 356 989 км до Земята, и настъпването на фазата пълнолуние.

Астрономите посочват, че орбитата на Луната около Земята не е кръгова, а елиптична. При своето въртене тя преминава през точката от нейната орбита, наречена перигей, и тогава разстоянието между Земята и Луната е най-малко.

След около половин месец Луната ще премине през точката, наречена апогей, при която разстоянието между нея и Земята е максимално.

Периодът на преминаване на Луната през перигея (съответно апогея) е около 27,555 денонощия, а интервалът на повторение на фазите (от пълнолуние до пълнолуние, от новолуние до новолуние, от първа четвърт до първа четвърт) е около 29,531 денонощия.

Това означава, че ако някога се случи така, че преминаването през перигея да съвпадне с пълнолунието, това събитие ще настъпи отново след около 411,8 денонощия или след малко повече от година, посочва БТА.

Именно това е и периодът на повторение на „суперлунията”, отбелязват астрономите и посочват още, че „суперлунието” днес може да се нарече и „свръхсуперлуние”, тъй като разстоянието между Земята и Луната в този момент бе малко над минималното възможно от 356 400 км.

Астрономите са категорични, че „явлението „супер Луна” не оказва каквото и да било здравословно, емоционално, психологическо или политическо въздействие върху Земята. Предишното явление „суперлуние” беше на 6 май 2012 г., а следващото се очаква през август 2014 г., посочват астрономите.