Лятото се променя все повече и повече, алармират италиански учени
Лятото се променя все повече и повече, алармират италиански учени / DarikNews.bg, архив

Жегите в края на летния сезон показват, че лятото се променя, предупреждават учени от Института за атмосферни изследвания и климата в Болоня, цитирани от вестник "Кориере дела сера".

Горещите вълни през лятото не траят 4-5 дни, както преди, а вече седмици. Освен това жегите започват още в края на май и продължават чак до септември. Променят се и летните нощи, през които температурата на места се задържа на 24 градуса по Целзий.

Като цяло лятото на 2012 г. е второто най-жежко лято след 2003 г., когато заради жегите в 12 европейски страни починаха 70 души, посочват учените. Средно през лятото на 2012 г. се забелязва покачване на температурите с 2,26 градуса по Целзий в сравнение с референтните температури за периода 1971 г.-2000 г. Това все пак е далеч от рекордното покачване през лятото на температурите с 3,66 градуса по Целзий през 2003 г., посочват експертите.

Горещите вълни и промяната на летния сезон водят до покачване и на температурата на моретата. Така например водата в Тиренско и Адриатическо море това лято е 25-26 градуса по Целзий, което е с четири градуса повече от нивото, смятано за нормално.

Вестник "Кориере дела сера" посочва, че според британски и американски климатолози подобни "летни прояви" са все по-свързани с климатичните промени на планетата. /БТА/