Листата на Коалиция за България в Сливен е готова, разглеждат я на Национален съвет следващата седмица
Листата на Коалиция за България в Сливен е готова, разглеждат я на Национален съвет следващата седмица / Дарик Сливен, Архив

 

Деян Дечев, като получил най-много гласове от Общинската конференция в Сливен, е втори в листата на Коалиция за България в 21 МИР, следва доц. д-р Димитър Динев от Нова Загора, Соня Келеведжиева и Мариета Петкова от Сливен, Мария Радославова - Котел, Наташа Петкова от Сливен, Ваня Колева - бивш заместник-кмет на Твърдица, Корнелий Желязков - Сливен, Юри Арнаудов от Нова Загора, Вера Атанасова - Твърдица, Пламен Ранчев - Нова Загора, бивш депутат, по негово настояване е на последна позиция като знак че ще помага в изборния процес, без да настоява за избираемост.

Прави впечатление задната позиция на областния председател на БСП Корнелий Желязков. „Тя се наложи, тъй като трябваше да дадем преднина и на останалите общини от областта, защото е изключително важно да мотивираме избирателите в тези общини да гласуват за БСП, особено в Нова Загора, където очакванията са техен представител да е на втора позиция. Искаме също да има и сериозно присъствие на дами в нашата листа и така позициите на Соня Келеведжиева и Мариета Петкова и на представителките на Твърдица и Котел бяха изтеглени наред. Освен това Келеведжиева е номинирана и от нашия дългогодишен съюзник Демократичен съюз на жените. Така решихме и проблема с необходимостта да има сериозно гражданско представителство в нашата листа" - каза Желязков.

Първоначалното намерение на НС на БСП гражданския или коалиционния партньор да е на второ място в сливенската листа е срещнало сериозна съпротива и от областната организация са се изисквали варианти за предложения в тази насока. „Решихме, че имаме такива хора, които се явяват и представители на граждански организации, и са безпартийни, с изявени професионални качества и в като експерти могат да участват в нашата листа - така е и с доц. Динев от Нова Загора, той е безпартиен изявен професионалист в одита на публичния сектор. Д-р Наташа Петкова също може да бъде разглеждана като представител на гражданската квота, защото тя е предложена и от Съюза на офицерите и сержантите от резерва. Именно това изискване за още едно място от гражданската квота направи невъзможно включването на Кольо Милев в листата" - обясни Корнелий Желязков.

Той прогнозира, че няма да има разместване в подредбата на листата на заседанието на Националния съвет на БСП, което ще се проведе на 2 април, вторник, като добави: „Там ще има и наши представители - Деян Дечев и Асен Гагаузов, а и водачът на сливенската листа Валери Жаблянов  се ангажира категорично с аргументацията ни, която ще представим на НС и съм уверен, че дори и да има някакви леки размествания, те няма да са в челото на листата."