Липсата на мотивация е един от основните проблеми на децата в Европа
Липсата на мотивация е един от основните проблеми на децата в Европа / Дарик Сливен, архив

Ученици и учители от ПГЕЕ „Мария Кюри“ - Сливен са участвали в международна среща, свързана с проблемите на младите хора в ежедневието им и в училище, която се е провела в град Ружомберок в Словакия. На срещата присъстваха учители и ученици от 8 държави – Словакия, България, Италия, Румъния, Турция, Испания, Германия и Литва. Обсъдени са били и обобщени резултатите от анкета, предварително проведена с проблемните ученици във всяко училище.

Основните проблеми на децата в Европа са свързани с липсата на мотивация, проблеми с ученето и нормалното общуване, проблеми в семейството и проява на агресия. Липсата на мотивация води до апатия в училище и липса на интереси и цели в живота. Проблемите с ученето са свързани с претовареното учебно съдържание , неподходящи методи на преподаване и нереалистични очаквания от родителите. Семейните проблеми идват от финансови затруднения, разведени родители, семейни конфликти и неангажираност на родителите в отглеждането и възпитанието на децата.

Проблемите с общуването са резултат от прекарване на 5 и повече часа пред телевизора и пристрастяване към компютъра. Това води до агресия, проблеми с дисциплината и бягство от учебни часове. Все повече нараства броят на децата, които не завършват и рано напускат училище.

 

На следваща среща, която ще се състои в Хаген, Германия, ще бъдат разгледани мерките, които всяко училище предприема, за да се справи с тези проблеми, да мотивира децата и да ги задържи в училище, за да разгърнат своя потенциал, таланти и способности, с цел успешна реализация в живота.