Летен университет по стъпките на древността
Летен университет по стъпките на древността / община Болярово

Занятия по „летен университет” се проведоха в община Болярово. В експедицията до исторически обекти се включиха студенти от Университета по библиотекознание и информационни технологии София.

Те прекараха незабравими дни, увлечени в археологическите си разкопки край село Воден – предимно проучвания на обекта „Малкото кале”, започнали още през 2008 година. Това е средновековен замък, възникнал през десети век, когато днешните български земи са били включени в пределите на Византийската. Замъкът е унищожен в края на дванадесети век по време на Третия кръстоносен поход, воден от Фридрих Барбароса.

В края на своята обиколка студентите представиха презентация за постигнатите резултати. Кметът на Болярово Христо Христов заяви, че в навечерието на празника на града- 26 окгомври ще бъде експонирана изложба от находки от различни археорогически проучвания.

Директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев информира, че са отпуснати 20 хиляди лева, за да продължат разкопките край село Воден.