Леко намаление на легловия фонд на болниците отчита статистиката
Леко намаление на легловия фонд на болниците отчита статистиката / Дарик Сливен, архив

Заведенията за болнична помощ в област Сливен в края на 2012 г. са били 9 с 1 002 легла, като 8 от тях са болници с 992 легла. Заведенията за извънболнична помощ са 50, а другите лечебни и здравни заведения са 3 със 75 легла, показват данните на Териториалното статистическо бюро. В областта функционират 5 многопрофилни болници и три специализирани болнични заведения. Диагностично-консултативните центрове са 3, 12 са медицинските центрове, един Дентален център.  Самостоятелните  медико-диагностични и медико-технически лаборатории са 34.

Заведенията за болнична помощ включват болници, центрове за кожно-венерически заболявания, центрове за психично здраве и комплексни онкологични центрове. Съгласно Закона за лечебните заведения болниците са многопрофилни и специализирани.

В сравнение с 2011 г. легловият фонд на болниците е намалял с 2.2%, което се дължи предимно на намаление в броя на леглата в специализираните болници.

Петте многопрофилни болници разполагат 847 легла. Те представляват 62.5% от болниците и в тях е съсредоточен 84.5% от легловия фонд на всички болници в областта.

 

Заведенията за извънболнична помощ са 50 в края на 2012 година. Броят на тези заведения е намалял с 2.0% в сравнение с 2011 година.