Лекарски колегии снеха доверие от д-р Андрей Кехайов
Лекарски колегии снеха доверие от д-р Андрей Кехайов / netinfo

Осем Регионални лекарски колегии декларират, че снемат доверието си от д-р Андрей Кехайов като Председател на Управителния съвет на БЛС. Това съобщи д-р Юлия Бянкова, председател на колегията в Сливен. Тя е подписала декларация заедно с колегите си от София, Варна, Кюстендил, Бургас, Русе, Благоевград и Пазарджик.

Причините за снетото доверие е изтичането на мандата на Кехайов и отказ от негова страна да обяви срок за редовен отчетно-изборен събор на съюза. Според тях председателят дискредитира съсловната организация.

Председателите на Регионалните колегии категорично ще настояват пред Народното Събрание от държавния бюджет за 2009 г. да бъдат отделени не по-малко от 6% от Брутния вътрешен продукт за здравеопазване.

Те искат да се въведе остойностяване на медицинските дейности и услуги, което да доведе до адекватното им финансиране на базата на използвания труд, апаратура и консумативи.

„С оглед на наличния бюджетен излишък в държавата и непроменените от началото на 2006 г. цени в извънболничната и болничната помощ, същите да се индексират с 20% за времето до края на годината”, пише още в декларацията.