Лекарската комисия по етика със становище по темата за абортите
Лекарската комисия по етика със становище по темата за абортите / netinfo

В своята работа акушер-гинеколозите се ръководят от законовия регламент, пише в становище на професионалната комисия по етика към Регионалната колегия на Български лекарски съюз в Сливен.

Документът бе приет на заседание на комисията по повод дебатите в публичното пространство за забрана на абортите. Нейните членове виждат ролята на църквата като добронамерен партньор и възпитател, а не в конфронтацията й с обществото. В становището се казва, че борбата с нежеланата бременност трябва да се води чрез промяна в ценностната система на хората. Лекарите от комисията смятат тайната на изповедтта за неприкосновена.

До дни се очаква Управителният съвет на Регионалната колегия на лекарския съюз в Сливен да излезе с декларация с подобен текст, каза пред Дарик председателят на колегията в Сливен доктор Юлия Бянкова. Тя изрази отново възмущение от повдигнатия въпрос за забрана на абортите и смята, че той би отдалечил хората от църквата.

 

Пълният текст на становището на комисията:

„Възникналата полемика няма нищо общо с изпълнението на професионалните задължения от страна на колегите акушер-гинеколози. В своята дейност те се ръководят от съществуващия в момента законов регламент, като се съобразяват с желанията на пациента, медицински показания, социални или други обстоятелства. Не приемаме цитираните имена на колеги и изваждането на думите им извън контекста на казаното от тях. Няма конфликт между сливенските акушер- гинеколози, както е представено в публикациите. Борбата с нежеланата бременност, трябва да се води чрез промяна в ценностната система на хората, особено на подрастващите чрез повишаване на сексуалната култура и използването на противозачатъчни средства. Виждаме ролята на българската православна църква като добронамерен партньор и възпитател на християнските ценности, а не в конфронтацията й с обществото. Смятаме за неприкосновена тайната на изповедта и изнасянето й в медиите. Ролята на медиите в този дебат се състои не в манипулиране на общественото мнение, а в добросъвестно представяне на информация на мнения и становища. "