Лекари искат клиничните пътеки да отпаднат
Лекари искат клиничните пътеки да отпаднат / netinfo

Да отпаднат клиничните пътеки от болничната помощ и да се въведат „диагностично-свързани групи", бе една от темите на Националната среща на Български лекарски съюз в столицата. Това заяви анестезиологът д-р Николай Иванов от МБАЛ „Д-р Иван Селимински"- Сливен, който присъства на форума като заместник-председател на Регионалната колегия на съюза.

Според специалистите чрез въвеждането на „диагностично-свързаните групи" ще се извършва по-реално отразяване и заплащане на свършената работа. „Около 90 процента от заплащането в Америка се извършва по този начин, а в Европа - 60. Проблемите при нас са с финансирането, защото включването на тези групи изисква много голям ресурс, който на практика липсва. „Общото мнение е, че клиничните пътеки в този си вид не могат да бъдат основание за плащане на свършена дейност. Това е алгоритъм, по който може да се работи, но не и да се оценява какво е свършено", допълни д-р Иванов.

Той изрази съжаление, че поканените представители на Министерството на здравеопазването и Здравната каса не са уважили проявата. Още повече, че другият акцент е било разискването на възможности за сключване на анекс към Националния рамков договор от 2006 г.

Този въпрос отново ще се обсъжда днес от специалисти от болничната и доболничната помощ. Ще се разгледа и варианта за Национален рамков договор 2010.