КЗД заседава по жалби от Сливен
КЗД заседава по жалби от Сливен / netinfo

Жена от Сливен, страдаща от заболяването есенциална тромбоцитемия е подала жалба в Комисията за защита от дискриминация заради изваждането преди години на лекарството Hydrea от позитивния лекарствен списък (ПЛС). Преди това тя го е получавала безплатно, а сега е принудена да го купува. Чувства се дискриминирана, като се съпоставя с болните от Алцхаймер, Паркинсон и др., чиито основни лекарства са били върнати във въпросния списък.

Комисията за защита от дискриминация е провела заседание по преписка, образувана по жалбата, съобщават от местния офис на КЗД. Ответните страни сочат, че едно от условията за включване в позитивния списък на лекарствен продукт е притежателят на разрешение за употреба на този продукт – в случая унгарска фирма, да подаде заявление за включването на продукта в ПЛС. Такова заявление не е постъпвало до Комисията по цените и реимбурсиране.

Днес, 24 април, КЗД ще проведе заседание по преписка, образувана по жалба на мъж от Сливен срещу началник на отдел в Изпълнителна агенция по горите. Жалбоподателят е горски стражар в специализирано звено при Регионална дирекция по горите – София, а оплакванията са за системен тормоз на работното място.