Къню Жеков е новият шеф на Окръжен съд Сливен
Къню Жеков е новият шеф на Окръжен съд Сливен / netinfo

Досегашният зам. Председател на Окръжен съд Сливен Къню Жеков е назначен за председател на съда с решение на Висшия съдебен съвет /ВСС/ от днес, потвърди пред Дарик говорителят на Сливенския Окръжен съд Мартин Данчев.

В дневния ред на днешното заседание на ВСС в предложението на Комисията по предложенията и атестирането за административен ръководител - председател на Окръжен съд Сливен фигурират две имена - на новоназначения Къню Тодоров Жеков и на досегашния председател Мартин Цветанов Сандулов. Сандулов остава съдия в Окръжен съд.

Кънчо Жеков е опитен съдия в сферата на наказателното право, от 4 години е зам. председател на Окръжния съд. Преди това е бил прокурор и военен съдия. Жеков бе изпълняващ длъжността председател на Окръжен съд Сливен по времето, когато настоящия член на ВСС Иван Димов бе избран за народен представител от ОДС.

В края на юни 2008 година Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на армията / КРДОПБГДСРСБНА / обяви имената на 22 съдии, сред които бе и името на Мартин Сандулов.

Според официалния сайт на „Комисията по досиетата" Върховния административен съд /ВАС/ е отхвърлил жалбата на Мартин Сандулов. Решението на съда носи дата 12 юни 2009 г. и има № 7809.

„ВАС отмени решението на Административен съд София град /АССГ/, с което беше уважена жалбата на Мартин Сандулов против Решение № 41 от 2008 г. на КРДОПБГДСРСБНА. Решението на ВАС е в полза на Комисията по досиетата и е окончателно и не подлежи на обжалване.