Кукеровден в Глушник
Кукеровден в Глушник / Дарик Сливен, архив

Кукеровден в сливенското село Глушник ще се проведе на 9 февруари, събота. Кукеровият събор се организира традиционно още от самото създаване на селото. Той цели да поддържа традицията жива за бъдещото поколение, за да не забравят младите обичаите по този край.

Кукерските игри в Глушник са едно фолклорно „преобръщане” на света в един ден, за да може той да запази благопристойния си ред през останалото време от годината. Кукерския празник в селото цели да привлича все повече хора от Сливен и страната, като местните се надяват някой ден да се превърне в туристическа атракция.

Тази година, чрез традиционната среща на кукерите, от кметството в селото, което е и организатор на събора, се надяват да популяризират и представят местните дърветата с вековна история /черница и два ореха/ в, които участват в конкурса „Европейско дърво на годината”.

Българските финалисти от националния конкурс „Дърво с корен" се съревновават с Краля Дъб, растящ в близост до резиденция Чарлсвил в Тюламор, Ирландия, унгарския чинар в Егер, платана в полското село Кози и Липата от алеята Нове Хради в Чехия. Към момента 200-годишните орехи и 500-годишната черница са на втора позиция в международния конкурс, който ще продължи до 28 февруари. Резултатите от него ще бъдат обявени на 1 март 2013 г.

Можете да гласувате за българските финалисти на www.treeoftheyear.org, номинация #2.