Кръводаряването е станало бизнес за някои хора
Кръводаряването е станало бизнес за някои хора / Дарик Сливен, архив

Зам.-председателят на Областния съвет на БЧК и началник на отделението по реанимация в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен д-р Юлия Бянкова призовава гражданите да се включват редовно в кампаниите по кръводаряване. Тя поддържа изнесените кръводарителски акции, които улесняват желаещите да дарят кръв. Такава кампания се проведе през ноември миналата година в една от залите на сливенската болница. В нея се включиха много от работещите в лечебното заведение и голяма част от студентите в Медицинския филиал на Варненския университет в Сливен.

„ Работя в отделение, в което има много сериозен недостиг на кръв. Често попадаме в напрегнати ситуации, особено ако пациентите са с рядка група или няма необходимото количество кръв. Затова и работещи от реанимация активно се включиха в изнесената кампания през ноември. Доброволното и безвъзмездно кръводаряване е единственият начин за снабдяване на лечебните заведения. Така се ограничава и броят на платените кръводарители. Това е станало бизнес за някои хора. Кръводаряването не е страшно. То не носи опасност за живота и здравето на дарителя, а само може да помогне при спасяването на човешки живот”, каза д-р Бянкова.

Тя подчерта голямата роля на БЧК при организирането на акции по кръводаряване и основната, водеща функция на Отделението по трансфузионна хематология, което е позиционирано в бившата Трета поликлиника. Според д-р Бянкова добрата комуникация между институциите подпомага процесите за по-успешното реализиране на целите за поддържане на достатъчно количество кръв в центъра за нуждите на болниците. Ако липсва добро взаимодействие и комуникация, има затруднения в работата, допълни д-р Бянкова.

Една от законово регламентираните функции на БЧК е да организира, утвърждава и разпространява безвъзмездното кръводаряване. Това е организацията, която може да създава условия за това и планира всяка година акции по кръводаряване.

В БЧК - Сливен от години има служител, който отговаря за кръводаряването. В момента това е Христина Наумова. Обсъжда се организиране на кръводарителска кампания около Великденските празници.

В сливенската областна болница от известно време е създадено дружество към БЧК. Председател е бивш координатор на МБЧК - медицинската сестра Маргарита Устабашиева.