Кръстът над Сливен ще светне по Коледа
Кръстът над Сливен ще светне по Коледа / Дарик Сливен

33-метровият кръст, който си издига на Бармук баир над Сливен ще засвети през нощта около Коледа.

„С Божията помощ до края на годината ще завършим това начинание", съобщи за Дарик основният дарител Зафир Гочев. В събота вечер сливналии се заблудиха, че християнският символ вече е засиял заради фойерверки, които осветиха кръста, който е боядисан в отразителна специална бяла боя. Гочев също бил информиран за това, но допусна, че вероятно някой е празнувал.

От своя страна секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев опроверга слуховете, че кръстът няма да бъде осветен, поради това че не гледа на изток. Янев смята, че няма каноничен проблем, а преди време начинанието бе благословено лично от Сливенския митрополит Иоаникий.

Бармук баир е място, свързано и с по-мащабни планове - за възстановяване на параклиса „Св. Георги" със стаи за поклонници и информационен център. След получената техническа помощ община Сливен вече разполага с готов проект, а според директора на дирекция „Икономическо развитие и европейски програми" към община Сливен Стоян Марков предстои приемане на Подробен устройствен план.