Кръгла маса за образованието на ромите проведоха в Болярово
Кръгла маса за образованието на ромите проведоха в Болярово / netinfo

 

По инициатива на общината и Общинското училищно настоятелство в Болярово се състоя кръгла маса на тема: "Образователна интеграция на етническите малцинства". Присъстваха началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Бургас доцент Таня Борисова, доцент д-р Стефка Динчийска - преподавател в Тракийския университет в Стара Загора, кметът на общината Христо Христов, секретарят Ангел Тодоров, директорът на дирекция "Хуманитарни дейности и инвестиционна политика"  и председател на Общинското училищно настоятелство София Минева, директори на училища и детски градини, общинска администрация, родители, граждани и медии.

С анализ на Стратегията и водещите цели на образователната интеграция откри кръглата маса София Минева. Главното е учителите да споделят своя опит по този особено важен за страната ни въпрос. Кметът Христо Христов благодари на педагозите за активната им работа и изказа готовността на общинското ръководство да подкрепя образователното дело във всички проектни начинания. Началникът на Бургаския инспекторат по образованието доц. Таня Борисова представи презентацията "Още веднъж за образователната интеграция на децата и учениците роми". Основната застъпена теза бе - реформиране на образователната система в посока за равен достъп и качествено образование на всички деца в Република България. Обърна внимание и на ролята на директора, който към различните малцинствени групи трябва да има различно отношение - за да спечели доверието и обичта на детето. Десеграцията на ромите трябва да бъде в основната на цялостната учебно-възпитателна работа в училище. Недостатъчно е представена в учебното съдържание историята и културата на  малцинствата. Ниският стандарт на живот също е фактор, който оказва влияние за нередовното посещение на ромските ученици в училище и непълноценното им участие в учебно-възпитателния процес.

Таня Борисова отчете за слабост липсата на стратегия за квалификация  и преквалификация на учителите и административния персонал в мултиетническа среда. Независимо от етническата принадлежност, хората имат едни и същи изконни цен Динчийска представи доклад на тема "Европейски и световни образователни ценностиности, които трябва да се познават и уважават. Д-р Стефка". Основно е акцентира върху детето като център на педагогическо взаимосъдействие.