Крият мястото на лекарския събор
Крият мястото на лекарския събор / netinfo

Председателите на 23 лекарски колегии в страната, които са подписаха декларации, че няма да присъстват на Националния събор на БЛС, освен ако той не е отчетно – изборен са събрани в сградата на Центъра по хигиена в София, където се помещава централата на лекарския съюз.

„В момента умуваме какви да бъдат следващите ни действия, защото председателят д-р Андрей Кехайов не е обявил мястото на провеждане на лекарския събор, съобщи пред Дарик д-р Юлия Бянкова, председател на колегията на Български лекарски съюз в Сливен.

„Управителният съвет в писма до колегиите е посочил датата 13 декември за събора, на който ние отказваме да участваме ако той не е отчетно-изборен, защото вече нямаме никакви очаквания от това ръководство. Обявена е и регистрация за участие в събора за неделя сутринта, също без да се посочи мястото.

Сега уточняваме позициите си, защото е възможно утре д-р Кехайов да обяви някакви решения на този така наречен „събор”, информира д-р Бянкова.

Лекарите от колегиите, които не признават ръководството за легитимно обсъждат дата за провеждане, удобна за всички, която да предложат на министъра на здравеопазването Евгений Желев, който вече съобщи, че ако до 21 декември БЛС не свика събор, на който да бъде избран председател, ще го свика той.

В приетата на 29 ноември декларация 23 – те колегии отказват да обсъждат Националния рамков договор 2009, защото него всъщност го няма.

„Може би съществува като документ, но той нито е обсъждан, нито са водени преговори по него между НЗОК и БЛС, защото са проведени само две заседания, което не е адекватно като преговорен процес.

В лекарските колегии в страната не е плащан членски внос от септември в знак на протест срещу поведението на ръководството, чийто мандат отдавна е изтекъл”, каза още Бянкова.