Крадците на танка са в софийския арест
Крадците на танка са в софийския арест / netinfo

Крадците на танка ”Майбах” са в софийския арест, съобщи за Дарик говорителят на Военно- Окръжната прокуратура в Сливен полковник Христо Тинев. Тримата са обжалвали мярката си за неотклонение „задържане под стража” пред Военния апелативен съд.

„Делото ще се гледа на 27 декември в София и това е причината извършителите да бъдат приведени в столицата”, съобщи Христо Тинев. Крадците бяха заловени миналата седмица при кражба на втора бойна машина. Извършителите са майор от Ямболско поделение Алексей Петров и двама германци. Първият случай на кражба на танкове бе разкрит по време на съвместна акция на Регионална служба „Сигурност – ВП и ВКР”- Сливен и Военноокръжна прокуратура – Сливен.

Откраднатият танк е изнесен извън страната. Според запознати военните машини не са годни за бой, защото са свалени зареждащите механизми, но могат да представляват антикварна стойност. Срещу тримата е образувано досъдебно производство по чл.195, ал.2, за кражба в големи размери. Ако обвиненията бъдат доказани, задържаните са заплашени с присъда от 3 до 15 години затвор, но е възможно съставът на престъплението да бъде променен в по-тежък, ако стойността на танковете се окаже голяма.