рождението на Г Раковски
рождението на Г Раковски / община Котел
С двудневна културна програма Котел тържествено ще отбележи 197-ата годишнина от рождението на Георги Раковски.

Програмата започва днес от 11 часа с инициативата „Час по родолюбие със сдружение Хайдути“. Тя ще се проведе с ученици от VІІ и VІІІ клас от НУФИ „Филип Кутев“. От 17 часа в залата на Общински съвет – Котел, писателят Нидал Алгафари представя  4 от своите книги. Книгите със заглавия -„Боже, защо Господ лъже?“, „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли ти Бога си!“ и „Орисани да избираме“ са художествени романи, създадени основно върху българските обичаи и традиции.

Официалната програмата на 14 април /събота/ започва от 10 часа на пл. „Възраждане“ с празнична литургия, тържествено издигане на флаговете на страната и общината, приветствено слово на кмета Коста Каранашев и поднасяне на цветя в знак на признателност пред паметника на Раковски. В музейна експозиция „Котленски възрожденци“ ще се състои мултимедийна презентация за живота и делото на възрожденеца и поднасяне на цветя пред саркофага му.

Програмата продължава с литературно-музикални изпълнения  на ученици от клуб „Млад възрожденец“ към СУ „Георги Ст. Раковски“ и  Детска група за автентичен фолклор към ЦПЛР – Котел.

От площад „Възраждане“ в 11 часа граждани и ученици имат възможността да се включат в поход до местността „Сухи дял“, а от 12 часа във възрожденския квартал „Галата“ ще започне  възстановката „Алтанлъ Стоян брани Котел…!“ Веднага след демонстрацията,  гражданите и гостите на Котел ще могат да посетят експозицията „Кьорпеевата къща“, където на живо ще могат да видят изложбата „Оръжието и носиите на българските хайдути“.

Организатори на мероприятията по повод 197-ата годишнина от рождението на Георги Раковски са Община Котел и Исторически музей-Котел.