Котел не дава Нейково на Сливен
Котел не дава Нейково на Сливен / Дарик Сливен

Нито една от постоянните комисии в Общински съвет - Котел не е подкрепила искането в подписка на жителите на село Нейково за местен референдум за преминаване на селото към община Сливен. Това съобщи в студиото на Дарик областният управител Марин Кавръков, който е присъствал на отхвърлянето.

Той добави, че има становище, но няма да го оповести, докато хората в общината не си решат въпроса, защото не иска да влияе на страните, а законът за референдумите е посочил ясно пътя за решаване на подобни проблеми.

Общински съвет - Сливен вече взе решение, според което е съгласен да приеме  Нейково. Нататък по процедурата искането трябва да се постави на гласуване на сесия в Котел, но решението изглежда предопределено. След това местната общност има възможност да обжалва решението пред административния съд и ако той се произнесе, че нямат право, въпросът приключва. „Ако съдът реши обратното, аз трябва да взема преписката от община Котел и да насроча референдум", изтъкна Кавръков. Според него дебатите в котленските общински комисии малко са се изкривили и са били поставени на плоскостта, че ако се съгласят Нейково да излезе от община Котел, то това ще създаде условия други населени места да искат да преминат в съседните общини Омуртаг, Върбица, Садово или Сунгурларе, а община Котел ще се разпадне.

„Не съм съгласен с това. Котел е град с традиции и обществен живот и не искам хората да мислят, че стоят по-ниско от съседните общини, това не е вярно. За съжаление те не коментираха въпроса защо Нейково иска за излезе от общината  и не са направили анализ кое е накарало това голямо село да желае това", каза още областният управител.

Една от причините за искане за местен референдум от нейковци е много лошото състояние на пътя. В община Котел пътят е ремонтиран на 2, 5 километра до границата с община Сливен.