Контролирани взривове край Лозенец
Контролирани взривове край Лозенец / Impact Press Group, архив

Утвърден е графика за контролирани взривове територията на база „Стралджа – Мараш”, съобщиха от община Стралджа.

До  29 август  ще се извършат окончателните взривни работи по ликвидиране на опасните боеприпаси събрани след експлозията на 5 юни 2012г.

На общоселско събрание миналата седмица  жителите на с.Лозенец са запознати с провеждането на взривните дейности по дни и часове. Както потвърди Иван Табов, представител на фирмата-оператор, предстои да бъдат унищожени между 18 000 и 19 000 хиляди  боеприпаси, които колкото повече стоят толкова по-опасни стават. От тях около 6 000 бр. са с взриватели и първо те ще бъдат унищожени, другите 13 000 са разпределени за унищожаване за 3 месеца.

Контролираните взривове ще се провеждат всеки работен ден, в петък-  само до обяд.

Табов е разпоредил за непрекъсната връзка с кмета на селото Петранка Добрева и Инициативния комитет, които имат допуск до базата по всяко време. При желание могат да присъстват при провеждане на взривовете. Иван Митев, председател на Инициативния комитет, счита, че след комисиятанаправила оглед на останалите боеприпаси, е взето правилното решение за окончателното им унищожаване .

Населението, макар и с продължаваща тревога, е готово да понесе  тези последни взривни дейности, за да се прекратят несигурността и страховете. Според графика представен в кметството взривовете се извършват  в часовете от 8,40ч. до 16,20ч. , дневно по 13 пъти /през около 40 минути / , при спазване изискванията за количество и допустим шум.

След няколкомесечно преустановяване на взривните дейности, в интерес сигурността и спокойствието на хората от Лозенец, до окончателното унищожаване на опасните боеприпаси се стигна след настойчиви писма на кмета на общината Митко Андонов до множество институции. Последва разпоредително писмо на ГД”Национална полиция” и заповед на ОД на МВР Ямбол за комисия, която провери количествата и състоянието на останалите боеприпаси.

На 5 юни се навършват две години от инцидента в база „Стралджа-Мараш” когато загинаха трима работници, имаше ранени , а пораженията  в Лозенец и района бяха остойностени за милиони

. В памет на загиналите в база „Стралджа-Мараш”, пред издигнатия паметник ,утре свещеник ще отслужи заупокойна молитва.