Конкурси за базите Ново село и Безмер
Конкурси за базите Ново село и Безмер / netinfo

„Надявам се до средата на годината да бъдат обявени конкурсите за построяване на помещенията в базите Ново село и летище Безмер”, съобщи в Сливен министърът на отбраната Николай Цонев. По думите му е постигнат добър резултат за това подизпълнителите да бъдат български фирми.

„В момента уточняваме подробностите по прилагане на единайсетте точки от споразумението за съвместно ползване на военните съоръжения. Заседават комисиите и има доста техническа работа по утвърждаване на проектите. Искам да подчертая, че тези съоръжения са български. Предвидено е да има съвместни обучения на двете страни. От всички единайсет фирми, които са участвали в конкурса за доставки, девет са български, а две – чужди. Надяваме се това да допринесе за икономическото развитие в региона.”, каза Николай Цонев. Той информира още, че до средата на годината ще бъдат обявени конкурси за строителство, свързани с летището в Безмер. Пистата ще бъде удължена за нуждите на военното обучение.

„Искам да отбележа, че още миналата седмица с генерал Стойков сме издали разпореждане по поделенията на Българската армия, че при настъпващите студове ще се съдейства на общините и държавните институции. В Сливен командирът на гарнизона полк. Спиров има пълните права да взима решения по предложения на институциите за спешни мерки при бедствия. Това е една нова стъпка към диалога с обществото”, увери министър Цонев.

„Взети са мерки за безопасност на складовете за боеприпаси”, каза министърът в отговор на журналистически въпрос дали има опасност в Сливен да се повтори инцидента в Челопечене и добави: „При Челопечене нямаше тези жертви, които предизвика взривът на газова бутилка тази седмица. Нашите складове са построени по такъв начин, че да няма никаква опасност за хората.”

Министърът на отбраната се срещна днес с личния състав на Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен, кмета Йодан Лечков и областния управител Христина Чолакова. Той откри Дневен център и връчи почетна офицерска карта във връзка със 100-годишнината от Независимостта на България на офицери от резерва от Сливен.

Николай Цонев, заедно с началника на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков и командващия Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев посети Центъра за индивидуално социално обслужване, от който роднините на рейнджъри на мисии могат да се свързват с тях по телефона и да получават съдействие по битови проблеми.