Конкурс за спасители в Сливен
Конкурс за спасители в Сливен / netinfo

Тече конкурс за 10 човека спасители, съобщи началникът на „Гражданска защита” Сливен Кръстьо Славов. Няма специални критерии на които да отговарят кандидатите, няма и възрастни ограничения. Предпочитат се шофьори с категория „С” за главни спасители и с категория „В” за младши спасители. Предимство е владеенето на чужд език, заради участието в мисии, като при земетресението в Турция.

Спасителния отряд дава дежурства от началото на тази година и има над 70 излизания на събития, най-често за вадене от автомобили на пострадали от катастрофи. По този начин през годината е спасен живота на 16 пострадали, а 12 са извадените жертви, включително четиите момчета от Жерана, които загинаха през лятото. Досега отряда наброяваше 16 души, които са участвали в обезопасяване на рушащи се сгради, паднали дървета и оказване на първа помощ на туристи. Двама са напуснали по лични съображения. След новите назначения отрядът ще бъде окомплектован с 5 групи по 5 човека и един началник.

„Надявам се, че в бъдеще този отряд ще се разрастне, защото доказа, че е необходим. Спасителите напускат района на базата, заедно с машината за три до четири минути. Разполагаме сдобра техника, химически автомобил, който открива и обезврежда всякакви отрови и радиоактивни вещества за кратко време”, увери Славов.