Концертният орган ще бъде монтиран през октомври
Концертният орган ще бъде монтиран през октомври / Община Сливен

Концертният орган на зала „Сливен” е вероятно да стане най-добрия  музикален орган на територията на България, тъй като е с много добри качества и изработка. Това са заявили специалистите от работилница за органи на швейцареца Фердинанд Щемер в Харман, община Брашов, Румъния, където от края на 2014 г. е транспортиран за ремонт концертният орган.

В началото на изминалата седмица кметът Кольо Милев посети работилница за органи. Досега са отремонтирани дървените и метални елементи, като остава да се възстанови сценичната каса на инструмента и електрооборудване. Към него ще се добавят два нови регистъра, с които звученето и възможностите на инструмента се обогатяват значително. На 12 октомври ремонтът на органа в Румъния ще завърши и той ще бъде върнат обратно в Сливен, където предстои монтаж и настройка в по-късен етап.

Настройката ще започне едва след 23 ноември като за това ще са необходими три седмици абсолютна тишина в залата и температура от 18 до 20 градуса. Ремонтът на органа възлиза на 120 000 лева. Сумата за възстановяването му се събира чрез дарения, а към момента е изплатена първата вноска от 40 000 лева. До края на месеца предстои изплащането и на втората от четирите вноски за ремонта.

До момента по залата са извършени строително-ремонтни дейности по фасадата, архитектурната част, допълнителни  конструктивни решения, водопроводната инсталация, отоплителната и вентилационна инсталации, електроинсталацията и покривни работи.