Комисия е проверила водните обекти на територията на област Ямбол
Комисия е проверила водните обекти на територията на област Ямбол / netinfo

Специална комисия към областна администрация в Ямбол е направила проверка на 38 потенциално опасни водни обекта на територията на областта.

Проверено е техническото и експлоатационното състояние и изпълнението на дадените предписания. Комисията е констатирала, че на язовир „Пчела” са извършени ремонти на основния изпускател и преливника със средства, гласувани от Общински съвет- Елхово. Със средства на община Болярово са насипани обрушените участъци на мокрия откос на язовир„Малко Шарково –Каваците”.

Дадени са предписания да се довършат започнатите ремонтни работи, като насипаните участъци се уплътнят с подходящ материал до възстановяване профила на стената. Комисията е констатирала, че сред най-честите нарушения е непредприемането на мерки за отремонтиране на обрушенията и свличанията по стените, както и запълването на коловозните ями по короните на водоемите. Като цяло язовирните стени не се почистват от храстите, които оказват негативно влияние върху сигурността на стената. Преливниците на отдадените на концесия язовири най-често са преградени с мрежи или изкуствено се задигат.Част от преливниците и деретата след тях са обрасли с растителност, която застрашава безпрепятственото провеждане на високи води през тези облекчителни съоръжения.

Съгласно протоколите на комисията в срок до 30 ноември трябва да бъде изготвена проектно-сметна документация за извършване на необходимите ремонтни работи на язовирите, които спешно се нуждаят от това.