Коледарски празник в Стралджа
Коледарски празник в Стралджа / община Стралджа, Архив

Традиционният Общински коледарски празник в Стралджа ще се проведе на 18 декември, петък. Официалното откриване е от 15 часа на сцената на читалището в общинския център.

Целта на празника е съхраняване на богатите български обичаи, свързани със зимните празници, ще помогне за развитието на богатото ни национално песенно и танцово изкуство, както и за приобщаване на младите към културните ценности. Организаторите - Община Стралджа и Читалище „Просвета 1892"  изпращат Статута до близки и по-далечни общини, до читалища и културни центрове, които работят за разпространение на народните обичаи.

Заявките за участие ще се приемат до 11 декември.

Съгласно регламента коледарските колективи ще изпълняват до три песни , благословия и фрагменти от обичая „Коледуване" в рамките до 10 минути. Колективите ще бъдат разделени в две възрастови групи - първа група - до 14 г. и втора група - над 14 г. В двете групи ще бъдат присъдени първо, второ и трето място, придружени с парична награда.

Предвидени са още награда на кмета, специална поощрителна награда за най-добра коледарска група, най-добра обредна група, за станеник, кравай и др. Общият награден фонд е 1000 лв.