Коледарски празник в Стралджа
Коледарски празник в Стралджа / община Стралджа

Традиционно в Стралджа се проведе Общински коледарски празник. Общо 13 групи, деца и възрастни, пяха коледарски песни, благославяха за здраве и берекет, представиха обичаите по Бъдни вечер и Коледа.

При откриването на празника Иван Георгиев, зам.кмет, поздрави всички участници, припомни значението на този празник, който осигурява радост на всички. От името на кмета Митко Андонов той отправи пожелания за здраве и съхраняване на любовта към богатото народно творчество на родния край. Достолепни коледари от Стралджа, Зимница, Блатец, Лозенец, Драгоданово дадоха пример на по-младите колко богати , интересни и красиви са коледарските песни във всички краища на общината и района.

Коледарски празник в Стралджа
netinfo
Деца от основните училища на Стралджа и Зимница , от СОУ"П.Яворов", от Чубра с огромно старание показаха какво са научили и колко са щастливи, че могат да го споделят пред публиката. Радушно бяха посрещнати и танцуващите коледари от Ямбол. С най-голяма радост бяха посрещнати най-малките, децата от ЦДГ"М.Рубенова" Стралджа.

Жури, под председателството на Недялка Димитрова, нач.отдел "Култура" при общината  разпредели наградите, които връчи Атанаска Христова, секретар на общината.

Наградата за приемственост получиха децата от ЦДГ"М.Рубенова", при танцовите детски групи първото място е за ОУ"Св(св(Кирил и Методий" - Зимница, при детските певчески групи две първи места си разделиха коледарчета от ОУ"Св.св.Кирил и Методий" - Стралджа и децата от читалище "Възраждане" Зимница, на второ място е класирана групата на СОУ"П.Яворов". Във втора възрастова група най-добре танцуваха коледарите от младежката група "Охрид 63" Ямбол, майсторство демонстрираха и коледарите от група "Перата" при читалището в Стралджа. В представянето на обичаи на първо място е групата на Блатец, след тях - "Луди млади" от Чубра.

При певческите групи на първо място са коледарите от Драгоданово и Лозенец, на второ групата на Чушката от Стралджа.

Наградата на кмета на общината печели обредна група при читалище "Възраждане" Зимница.