Коичиро Фукуи: Япония продължава подкрепата за културата в България
Коичиро Фукуи: Япония продължава подкрепата за културата в България / Darik News

„Тракийската цивилизация за мен все още е голяма загадка” – сподели при гостуването си в Регионален исторически музей – Сливен посланикът на Япония Коичиро Фукуи. Той пристигна в града специално за да види находките на експедиция ТЕМП на д-р Георги Китов, открити в тракийски могили източно от Сливен. Негово превъзходителство е посетил ателието в музея, където се реставрират намерените при разкопките предмети, както и крепостта Туида край Сливен, която е исторически обект от национално значение. „Семейство Фукуи особено се впечатли, че крепостната система се използва за изнасяне на концерти” – каза за Дарик директорът на Исторически музей Сливен Георги Кюпчуков.

„Ние продължаваме подкрепата в областта на културата, но що се отнася до конкретни проекти, това трябва да се обсъди с българското министерство на културата” – така отговори Коичиро Фукуи на въпрос дали правителството на Япония ще подпомогне материално сливенския музей, за да може да направи подходяща експозиция на тракийските находки. От своя страна директорът на музея Кюпчуков коментира: „Самият факт, че японският посланик прояви интерес към фонда на музея, към Туида е многозначен”.

Негово превъзходителство Коичиро Фукуи е приел поканата да посети пак Сливен, ако археолозите отново се натъкнат на уникални предмети на тракийската цивилизация, съобщи за Дарик Кюпчуков.